4. Državno prvenstvo v skladnostnem plavanju

Ljubljana, 22. april 2017

Na velikem bazenu Fakultete za šport Univerze v Ljubljani se je že 4. leto zapored odvilo Državno prvenstvo v skladnostnem plavanju. Tako kot lansko letu je tudi letos tekmovanju v obveznih prvinah sledilo še tekmovanje v sestavah. Solo, duo in kombiniranih nastopov je čedalje več, zato je bil bazen čez cel dan poln plavalnih vrlin, ustvarjalnosti in veselja, ki so ga spletli prav vsi udeleženci, klubi sinhronega plavanja, organizacijski in sodniški odbor, tekmovalke in občinstvo.

Že več kot 60 plavalk se je pomerilo v prvinah iz vsega skupaj petih klubov in skupin sinhronega plavanja v Sloveniji, iz Velenja, Ljubljane, Krškega, Kranja in Kopra. Konkurenca letno narašča, prav tako pa nivo izvedbe prvin in sestav.

V starostni kategoriji deklic (do 10 let) je letošnja državna prvakinja Tinkara Maher in podprvakinja Kaja Pečnik, obe iz KSP Rusalka Velenje. Tretje mesto je dosegla Nia Karin Bizjak iz KSP Krško.

Med kadetinjami (do 12 let) je naslov državne prvakinje iz lanskega leta ohranila Živa Matjaž (KSP Rusalka Velenje). Prvič je postala podprvakinja Karin Pesrl iz KPD Zvezde Kranj, za njo pa Vika Golčer iz KSP Rusalka Velenje.

V kategoriji mlajših mladink (do 15 let) so vse tri stopničke zasedle Katalinke iz Ljubljane. Prvo mesto je zavzela lanskoletna podprvakinja Nika Seljak, sledila ji je Liza Marija Humer, tretje mesto pa je tokrat pripadlo prvakinji 2016 Ani Krivec.

Pri starejših mladinkah je naslov prvakinje iz predhodnega leta ohranila Astrid Vončina, podprvakinja je na novo postala Ela Zdešar, tretje mesto pa je pripadlo Maši Osojnik. Vse tri starejše mladinke so prav tako članice PZS SSP Katalina Ljubljana.

Po starostnih kategorijah so se zvrstili še solo, duo in kombinirani nastopi sestav.

Prvo mesto pri deklicah solistkah je dosegla Tinkara Maher iz KSP Rusalka Velenje, sladili sta ji Sara Trček (KPD Zvezde Kranj) in Ula Mila Ivaković Vlaj (PZS SSP Katalina Ljubljana). Solo prvakinja pri kadetinjah je Živa Matjaž iz KSP Rusalka Velenje, drugo mesto je zasedla Karin Pesrl (KPD Zvezde Kranj) in tretje Darina Urek (KSP Krško). Nika Seljak (PZS SSP Katalina Ljubljana) je bila prva v kategoriji mlajših mladink, za njo sta se zvrstili Pia Katarina Kremžar (KSP Rusalka Velenje) in Liza Marija Humer (PZS SSP Katalina Ljubljana). Pri starejših mladinkah je v solo nastopu najbolj navdušila Astrid Vončina (PZS SSP Katalina Ljubljana), za njo Neja Veternik (KSP Rusalka Velenje) in Ela Zdešar (PZS SSP Katalina Ljubljana).

Najboljša dva duo nastopa deklic sta pripadla KSP Krško, Kristina Medvešek in Nia Karin Bizjak ter Špela Škoda in Neja Vidmar, skupaj z Neco Bastič in Nušo Stojko iz KSP Rusalka Velenje na tretjem mestu. Najboljši par pri kadetinjah je bil iz KSP Rusalka Velenje (Lara Govek in Živa Matjaž), sledili sta jima Pavlina Urek in Maruša Mežič iz KSP Krško, tretji pa Neja Britovšek in Brina Kovač iz KSP Rusalka Velenje. Pri mlajših mladinkah je najbolj navdušil duo Žive Matjaž in Pije Lesnjak, za njima pa nastop Hane Britovšek in Karin Božič Rihtar, oba para iz KSP Rusalka Velenje. Tretji sta bili Nika Seljak in Ana Krivec iz PZS SSP Katalina Ljubljana. Prvo mesto v parih starejših mladink je šlo v roke Maši Osojnik in Katji Štrakl iz PZS SSP Katalina Ljubljana, drugo Petri Drev in Tii Mariji Delopst iz KSP Rusalka Velenje ter tretje Lani Pirc in Patriciji Kranjc iz KSP Krško.

V razgibani množici kombinacij je bila najboljša letošnja sestava starejših mladink “Katalink” iz Ljubljane, ki so jim sledile “Rusalke” iz Velenja. Mlajše mladinke iz Velenja so prav tako pričarale priljubljeno točko. Med kadetinjami so Rusalke znova navdušile, sledila jim je sveža zasedba “Kranjskih Zvezd”, nato pa še kombinacija “Krških sinhronk”.

Zahvala prav vsem prisotnim, tudi staršem in sodnikom, zaradi katerih se prvenstvo in razvoj športa sploh lahko udejstvuje.